مدیریت هزینه‌­

همه ما برای رفع نیازهای خود نیاز به پول داریم زیرا در زندگی روزمره احتیاجاتی داریم که بایستی برای رفع آنها، هزینه پرداخت کنیم. چگونگی و مقدار هزینه­‌ها به سبک زندگی ما بستگی دارد. در یک برنامه‌­ریزی مالی موفق بین سبک زندگی و میزان درآمد تناسب وجود دارد. به‌ عبارت دیگر فرد به‌گونه‌ای هزینه‌های خود را مدیریت می‌کند که بتواند بخشی از درآمد خود را سرمایه‌­گذاری ­کند تا به اهداف مالی خود دست یابد.

هزینه چیست؟

به زبان ساده، هزینه همان پولی است که برای برآورده‌کردن یکی از نیازها بایستی خرج کنید. سفارش یک شام خوب، خرید لباس­های شیک؛ نمونه‌هایی از هزینه‌­های سبک زندگی است. پرداخت اجاره یا شهریه مدرسه فرزندان‌تان نمونه‌­هایی از هزینه‌­های معمول یا ضروری است. به طور خلاصه، برای خرید هر نوع محصول یا خدمات بایستی هزینه بپردازید و اینها باید مدیریت شوند تا هم به اهداف مالی در آینده دست پیدا کنید و هم استاندارد زندگی خود را در سطح رضایت‌­بخشی حفظ کنید.

دسته­‌بندی هزینه‌­ها

هزینه­‌ها را می‌­توان از جنبه‌­های گوناگونی دسته‌­بندی کرد. این کار به ما کمک می‌­کند در تشخیص هزینه‌­های غیرضروری، مقایسه هزینه‌­ها با نرم­‌های جامعه و بودجه‌­بندی بهتر عمل کنیم. هزینه‌­ها را می‌­توان به روش‌­های گوناگونی طبقه‌­بندی کرد. در ادامه نگاهی دقیق‌تر به انواع طبقه‌­بندی هزینه‌ها می‌­اندازیم:

۱- طبقه‌­بندی هزینه‌­ها بر اساس ضروری یا اختیاری بودن

هزینه­‌های ضروری برای تامین نیازهای ضروری زندگی مانند غذا، آب، مسکن و پوشاک لازم هستند. درآمدتان باید به‌اندازه‌ای باشد که این هزینه‌­ها را پوشش دهد. این هزینه‌­ها را نمی‌­توان از بودجه حذف کرد. در بهترین حالت، می‌­توانید آنها را کاهش دهید و یا آنها را در یک بازه معقول متناسب با استانداردهای زندگی­‌تان حفظ کنید.

    هزینه­‌های اختیاری هزینه‌­هایی هستند که در انجام‌دادن یا ندادن آنها حق انتخاب دارید. در واقع اجباری به پرداخت این دسته از هزینه‌­ها نیست. اگر هزینه‌های ضروری «نیازها» هستند، اینها «خواسته‌ها» هستند. هزینه‌­های اختیاری برای بقا ضروری نیستند. بااین‌حال، آنها می‌توانند استاندارد زندگی را بالاتر ببرند و سطح رضایت از زندگی را افزایش دهند.

    ۲- طبقه­‌بندی هزینه‌­ها بر اساس ثابت یا متغیر بودن

    هزینه­‌های ثابت مواردی هستند که مبلغی ازپیش‌تعیین‌شده و ثابت دارند و دقیقاً می‌­دانید که برای آنها چقدر قرار است بپردازید. به همین دلیل محاسبه و درج آنها در بودجه بسیار آسان است. هزینه‌­های ثابت می­‌توانند ضروری یا اختیاری باشد.

    هزینه­‌های متغیر آن دسته از هزینه‌­هایی هستند که تعیین آنها از قبل آسان نیست. مبلغی که برای این محصولات یا خدمات خرج می‌کنید ممکن است از یک ماه‌ به ‌ماه دیگر متفاوت باشد. برای تخمین هزینه‌­های متغیر در بودجه، می‌­توانید به سوابق گذشته هزینه‌­های مشابه نگاه کنید و سپس مشخص کنید که چقدر تمایل دارید برای این هزینه‌های متغیر پرداخت کنید و بر اساس آن، بودجه آنها را تعیین کنید.

    ۳- طبقه­‌بندی هزینه‌­ها بر اساس تکراری یا غیرتکراری بودن

    هزینه­‌های تکراری، هزینه‌­هایی هستند که به‌طور مکرر و در دوره‌­های زمانی مشخص (اغلب به‌صورت ماهانه) اتفاق می‌­افتند. این هزینه‌­ها ممکن است ثابت یا متغیر، ضروری یا اختیاری باشند. اما ازآنجایی‌که آنها به‌طور مرتب تکرار می‌­شوند، بایستی از قبل در بودجه لحاظ شوند.

    هزینه­‌های غیرتکراری به‌ندرت اتفاق می‌­افتند و به‌­صورت معمول در بودجه ماهانه وجود ندارند. اما زمانی که این هزینه‌ها به وجود می‌­آیند، می‌توانند بخش قابل‌توجهی از پس‌انداز شما را از بین ببرند. همیشه بهتر است یک اندوخته اضطراری جداگانه برای هزینه‌های غیرمعمول داشته باشید.

    ۴- طبقه­‌بندی بر اساس دسته‌­بندی مرکز آمار

    طبقه­‌بندی بر اساس دسته‌­بندی مرکز آمار ایران کمک می­‌کند تا بتوانید هزینه‌­های خود را با سایر دهک‌­های درآمدی و در استان‌­های مختلف کشور مقایسه کنید و در صورت نیاز برای مدیریت بهتر هزینه‌­ها تصمیمات اصلاحی بگیرید. مرکز آمار هزینه‌­های خانوار را به‌­صورت زیر دسته‌­بندی کرده است:

    • هزینه‌­های خوراک
    • پوشاک و کفش
    • مسکن، سوخت و روشنایی
    • لوازم، اثاث و خدمات خانوار
    • بهداشت و درمان
    • حمل‌ونقل و ارتباطات
    • تفریحات، سرگرمی­‌ها و خدمات فرهنگی
    • کالاها و خدمات متفرقه خانوار

    مدیریت پول برای پرداخت هزینه‌­ها

    بخشی از درآمد هر فرد برای پرداخت هزینه‌­های زندگی صرف می‌­شود. در برنامه‌­ریزی مالی شخصی برای پرداخت هزینه‌­ها به دو نوع منابع مالی نیاز داریم ۱- پول نقد ۲- اندوخته اضطراری.

    ۱- پول نقد

    مدیریت پول نقد عبارت است از مدیریت روزمره پول نقد و منابع نزدیک به‌ نقد (دارایی‌های نقدی) توسط یک فرد یا خانواده. این دارایی­‌ها به این دلیل دارایی‌­های نقد در نظر گرفته می‌­شوند که یا به‌صورت نقدی نگهداری می‌شوند یا می‌توان آنها را به‌آسانی با مبلغ ناچیزی کمتر از ارزش یا حتی بدون کاهش ارزش به پول نقد تبدیل کرد.

    علاوه بر پول نقد، دارایی‌­های نقدی دیگری مانند حساب­‌های جاری، حساب­‌های پس‌­انداز، صندوق‌­های سرمایه‌­گذاری و سایر ابزارهای سرمایه‌­گذاری کوتاه‌­مدت نیز وجود دارد که می‌­توان آنها را سریع و بدون اینکه مقدار قابل‌توجهی از ارزش آنها کاسته شود به پول نقد تبدیل کرد. بر پایه اصول مدیریت برنامه‌­ریزی مالی شخصی، نیازهای کوتاه‌­مدت با استفاده از پول نقد و نیازهای برنامه‌­ریزی نشده یا آتی با استفاده از دارایی‌­های نقدی مانند پس‌­انداز یا سرمایه‌­گذاری‌­های کوتاه‌­مدت برآورده می‌­شوند.

    ۲- اندوخته اضطراری

    یکی دیگر از جنبه‌­های مدیریت پول نقد، داشتن یک برنامه پس‌­انداز مداوم است که بخش مهمی از برنامه‌­ریزی مالی شخصی است. پس‌­انداز، اندوخته‌­ای برای روز مبادا است تا بتوانید هزینه‌­های اضطراری را به‌راحتی بپردازید. افراد در زندگی خود با حوادثی غیرمنتظره‌ای روبرو می‌­شوند که به منابع مالی برای حل‌­وفصل آنها نیاز دارند. داشتن اندوخته اضطراری برای موارد این‌چنینی بخش مهمی از برنامه‌ریزی مالی شخصی است. ویژگی اصلی منابع مالی در اندوخته اضطراری قدرت نقدشوندگی بدون کاهش ارزش یا کاهش ناچیزی در ارزش آنها است.

    اشتراک‌گذاری

    فهرست مطالب

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *